Strona główna » Społeczność » Forum » dekalog grafomana

Autor dekalog grafomana
Tytuł: dekalog grafomana
Data dodania: 2011-04-19 10:08:02

Znalazłem kilka pozycji, które są polecane dla tych, którzy próbują coś piórem stworzyć. Nie czytałem :( Ciekaw jestem czy je znacie i jakie są Wasze o nich opinie. Czy warto?
1. Jak pisać?, Kuziak Michał, Rzepczyński Sławomir, Wydawnictwo Szkolne PWN
2. Podróż autora. Struktury mityczne dla scenarzystów i pisarzy, Christopher Vogler, Wydawnictwo Wojciech Marzec
3. Praktyczny kurs pisarstwa, Katarzyna Krzan, Złote Myśli
4. Jak Napisać Powieść Kryminalną, Grant-Adamson Lesley, Wydawnictwo Literackie
5. Jak napisać świetną powieść, Albert Zuckerman, Zysk i S-ka
6. Jak Pisać. Pamiętnik Rzemieślnika, King Stephen, Prószyński i S-ka
7. Jak zostać pisarzem fantastą, Kir Bułyczow, Prószyński i S-ka
8. Vademecum grafomana, Jerzy Wittlin, Wydawnictwo Literackie
9. Galeria złamanych piór, Feliks W. Kres, Fabryka Słów Sp. z o.o.
10. Twórcze pisanie dla młodych panien, Izabela Filipiak, Wydawnictwo W.A.B.

Tytuł: Re: dekalog grafomana
Data dodania: 2011-05-04 15:07:17

Polecam "Alchemię słowa" Jana Parandowskiego.

Data dodania: 2011-05-04 17:11:15

Też polecam... Książka ma swoje lata, ale na pewno warto się w nią zagłębić. Znalazłem teraz fragment jej opisu na zachętę dla młodych pisarzy:)

"W jakich okolicznościach i pod wpływem czego przeciętny śmiertelnik staje się pisarzem? Gdzie biją źródła twórczego natchnienia? Czy rozwojowi geniuszu bardziej sprzyja bieda czy bogactwo, cisza samotności czy gwar salonów, życie osiadłe czy nieustanne podróże? Jakie sposoby i wybiegi stosowali ludzie pióra, by zmusić się do wytężonej pracy? Szukając odpowiedzi na takie pytania, Jan Parandowski zebrał przebogaty materiał erudycyjno - anegdotyczny dotyczący zagadek i osobliwości w pracy pisarzy różnych narodów i epok - od starożytności po wiek dwudziesty - a także tajników ich warsztatu. Alchemia słowa, fascynująca opowieść o tajemnicach twórczości, to jedna z najpiękniejszych książek poświęconych tej tematyce w całej literaturze światowej."
link: http://www.proszynski.pl/index.php?mod=products&pid=842

Niestety chyba nie jest już do kupienia z tego co widzę...

Data dodania: 2011-05-04 18:19:16

"Warsztat pisarza Jak pisać, żeby publikować"
Dwight V. Swain

Data dodania: 2011-08-26 12:42:21

Co do Swaina - podtytuł powinien brzmieć "Jak pisać, żeby publikować literaturę masową". Uprzedzam, nie do każdego może trafić ten "podręcznik" z poradami typu "nie opieraj się na intelekcie czytelnika, a na emocjach".
Albo to ja jestem staromodna. I moje otoczenie też. I moja biblioteczka tym bardziej.